Sıkça Sorulan Sorular

Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği                        Yeni Soru Sor


1) Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgiyi ham halde alıp işleyen ve anlaşılır hale getiren bilgisayarı, yazılım ve donanımı birlikte ele alıp, bilgisayar bilimini de temel alarak kullanan ve geliştiren çağımızın en önde gelen mühendislik dallarından biridir. Son yıllarda ülkemizde de en çok tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. 

Hakkımızda
2) Bilgisayar Mühendisliğinin Başlıca Konuları Nelerdir?

Ayrık Matematik tabanlı olan Bilgisayar Bilimleri temel alınarak kurulmuş Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yazılım ve donanım olarak iki başlıca konuya ayırmak mümkündür. Bu kapsamda başlıca alt konuları, programlama, bilgisayar ağları, bilgisayar mimarisi, bilgi güvenliği, yapay zeka, derin öğrenme ve gömülü sistemlerdir.

3) Neden Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği?

Eğitim Amaçlarımız

4) Bilgisayar Mühendisliği bölümü dışında bir bölüm okurken Yandal yada Çift Anadal yapmak mümkün müdür?

Yandal ve çift anadal programlarımız mevcut olup bu programlara katılan çok sayıda öğrencimiz bulunmaktadır. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye https://bilmuh.trakya.edu.tr/pages/cift-anadal-ve-yandal-programlari adresinden ulaşabilirsiniz.

5) Ön lisans okuduktan sonra dikey geçiş ile bölümünüze gelmek mümkün müdür?

Dikey Geçiş Sınavı'ndan  (DGS) başarılı olup bölümümüzü tercih edebilirsiniz. Her yıl çok sayıda DGS öğrencisi bölümümüzü tercih etmektedir.

6) Başka bir üniversitede Bilgisayar Mühendisliği okurken bölümünüze Yatay Geçiş yapmanın şartları nelerdir?

Bölümümüz her yıl 2. ve 3. sınıflar için belli kontenjanlarda öğrenci alımı yapmaktadır. Üniversitemiz kararları ve bölümümüz Yatay Geçiş kontenjanları için tıklayınız. Ayrıca bölümümüze yatay geçiş için gerekli belgelere buradan ulaşabilirsiniz.

7) Bölümün yurt dışı imkanları nelerdir?

Bölümümüzde lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz için Erasmus ve Mevlana Öğrenci Değişim Programları bulunmaktadır. Farklı ülkelerle anlaşmalarımız bulunmaktadır ve 2, 3, ve 4. sınıf öğrencilerimiz öğrenci değişimi programlarına katılabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

8) Hangi programlama dilleri ve yazılım teknolojileri öğretilmektedir?

Bölümümüzde Nesneye Yönelik Programlama, Görsel Programlama, Programlama Dillerine Giriş, Mobil Programlama gibi temel dersler adı altında C#, C, Python, Java, Kotlin gibi programlama dilleri öğretilmektedir. Bunların yanında Veri Tabanı Yönetimi için SQL ve Oracle dersleri verilmektedir. Yapay zeka, derin öğrenme ve gömülü sistem teknolojilerine uygun araçlar ve programlar da öğretilmekte olup ders programlarımı güncel teknolojiye uygun şekilde sıklıkla güncellenmektedir. Ders programları ve ders içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.

9) Bölümünüz güncel teknolojileri ve programlama dillerini ne boyutta takip etmektedir? Dersler güncel midir?

Bölümümüz, teknolojinin gelişimini yakından takip etmekle beraber yeni geliştirilen programlama dillerini de ders programına katmaktadır. Ders programında en son değişiklik 2022-2023 Eğitim Öğretim senesinde yapılmıştır. Bu kapsamda güncel konular olarak Derin Öğrenme, Yapay Zeka, Python programlama, Java ile Programlama gibi konuların ağırlığı arttırılmıştır. Ayrıca derslerimizin içerikleri de dersin sorumlusu olan hocalarımız tarafından sıklıkla değiştirilmekte ve hangi teknoloji güncel ise o teknoloji ile derslerin uygulanmasına devam edilmektedir. Güncel ders programı ve ders içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.

10) Edirne'de nerelerde kalınabilir? Yurt şartları nasıldır? 

Trakya Üniversitesi bünyesinde KYK ve yarı özel yurtlar mevcuttur. Ayrıca fakültemize yakın bölgede hem devlet hem de özel yurtlar bulunmaktadır. Ortalama olarak 10-15 dakika mesafede öğrencilerimizin sıklıkla tercih ettiği Balkan Yerleşkesi ve Ayşe Kadın Yerleşkesi civarında konaklamak mümkün olmaktadır.

11) Laboratuvar şartları yeterli midir? Bilgisayarımız olmadan da dersleri takip etmek mümkün olur mu?

Bölümümüzde toplamda (biri yapım aşamasında olmak üzere) 6 adet laboratuvar bulunmaktadır. İki Yazılım Geliştirme Laboratuvarı, bir Mobil Uygulama Geliştirme Laboratuvarı, bir Elektronik Laboratuvarı ve bir de  Gömülü Sistem Uygulama Laboratuvarı öğrencilerimizin kullanımındadır. Laboratuvarlarımızın ayrıntılarına ve fotoğraflarına ulaşmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
12) Lisans eğitimi alırken çalışmak mümkün müdür? Staj yeri bulmak kolay mıdır?

Trakya Teknopark bünyesinde çok sayıda yazılım şirketi bulunmaktadır. Lisans derslerinden arta kalan zamanlarında öğrencilerimiz yarı zamanlı olarak çalışmayı tercih etmektedirler. Böylelikle hem boş zamanlarını değerlendirmektedirler hem de mesleklerinde tecrübe kazanmaktadırlar. 

İş İmkanları     Teknopark

Bölümümüzde staj bulmak oldukça kolaydır. Öğrencilermiz Edirne'de staj yapmak istediklerinde Trakya Teknopark bünyesindenki şirketlerde rahatlıkla staj imkanı bulabilmektedir. Ayrıca Edirne konumu itibariyle İstanbul'a yakınlığı sayesinde İstanbuldaki herhangi bir yazılım/donanım/ağ gibi alanlarda çalışan firmada staj yapabilmektedir.

13) Lisansüstü eğitim imkanları nasıldır? 

Bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Her dönem belli kontenjanlarda lisansüstü öğrenci alımı yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14) Bölümün hazırlık sınıfı var mıdır?

Bölümümüzde zorunlu hazırlık bulunmamaktadır. Eğer öğrencilerimiz hazırlık sınıfı okumak isterlerse ilk 1 yıl boyunca İngilizce hazırlık eğitimi alabilmektedir.

15) Bölümünüzün Trakya Teknopark bünyesindeki şirketler ile iletişimi nasıldır? Okurken bir yandan da Teknopark şirketlerinde çalışmak mümkün müdür?

Trakya Teknopark bünyesinde çok sayıda yazılım şirketi bulunmaktadır. Lisans derslerinden arta kalan zamanlarında öğrencilerimiz yarı zamanlı olarak çalışmayı tercih etmektedirler. Böylelikle hem boş zamanlarını değerlendirmektedirler hem de mesleklerinde tecrübe kazanmaktadırlar. 

İş İmkanları     Teknopark

16) Bölümde ağırlıklı olarak hangi dersler verilmektedir? Yazılım dersleri çoğunlukta mıdır?

Bölümümüzde yazılım ve donanım derslerinin dengeli dağıtımına özen gösterilmiştir. Öğrencilerimiz mezun olduklarında yazılım uzmanı olarak çalışmanın yanında isterlerse sistem mühendisliği, ağ uzmanlığı, güvenlik alanındaki uzmanlıklar başta olmak üzere çeşitli alanlarda çalışabilme fırsatı bulmaktadır. Örnek ders programlarımızı inceleyebilirsiniz (Güz - Bahar).

17) Bölümünüz iş imkanları ne durumdadır? Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, iş bulma imkanları açısından hangi konumdadır?

Bilgisayar Mühendisliği bölümü, özellikle son yıllarda giderek artan bir ilgi ile en çok tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. Bu ilgide, gelişen teknolojinin payının yanı sıra sürekli artan iş imkanlarının artışının da payı çok büyüktür.
Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunları, bölümümüz öğretim üyelerinin üzerinde çalıştığı büyük veri, yapay zeka, siber güvenlik gibi temel alanlarda aldıkları eğitim ve hazırladıkları projelerden edindikleri tecrübelerle özellikle İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinde hızlıca iş bulabilmektedirler. 
Ayrıca Kariyer.net, son 10 yılda yeni çalışanlarını arayan 486 bin işveren kullanıcısının 200 milyon hareketini inceleyerek Üniversite ve Bölümler için "İşveren İlgi Endeksi" hazırlamıştır. Bu endekse göre Üniversitemiz Bölümleri arasında Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüz 53.3 puan ile 1. ve Ülkemizdeki tüm Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri arasında 33. sıradadır. Konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

18) Sektörde en çok kullanılan programlama dilleri nelerdir?

Python, Java, Kotlin, Swift, C#, C, C++, Go, PHP gibi diller en sık kullanılan programlama dillerinden bazılarıdır. 

Bu içerik 30.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 1155 kez okundu.