STAJINI PROJE/ÖDEV YÖNTEMİ İLE YAPMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE

Zorunlu stajlarını ödev veya proje yöntemi ile yapmak isteyen, tüm derslerini yaz dönemine kadar verebilecek durumda olan öğrencilerimiz öncelikle https://muhendislik.trakya.edu.tr/news/mezun-durumda-ogrenciler-icin-staj duyurusunda yer alan formu doldurarak muhendislik@trakya.edu.tr adresine göndermelidir. Öğrencinin mezun olabilecek durumda olduğu öğrenci işleri tarafından onaylanırsa staj komisyonuna bilgi verilecek ve öğrenci için konu seçimi yapılacaktır.

Öğrencilerin yapacakları projelerin/ödevlerin mezuniyet sonrası çalışmak istedikleri alana yakın olması, o alandaki deneyimlerini arttırabilmesi için konu tercihini öğrencilerin yapması uygun görülmüştür. Formda staj konusu kısmı boş bırakılacak, fakat öğrenci altanmesut@trakya.edu.tr adresine yapmak istediği projenin/ödevin konusunu bildirecektir. Konu staj komisyonu tarafından uygun görülürse, staj komisyonu konuyu öğrencinin başvuru formuna işleyecek ve öğrencinin 30 günlük süresi başlamış olacaktır.

Projesini/ödevini 30 günlük süre dolmadan tamamlayan öğrenci, Proje derslerinde kullanılan rapor formatı ile hazırlayacağı raporunu erken teslim edebilir. Bu rapor hem altanmesut@trakya.edu.tr hem de muhendislik@trakya.edu.tr adreslerine gönderilmelidir.

YAZILIM türünde staj yapmak isteyen, fakat uygun bir konu bulamayan öğrencilerimiz için aşağıda örnek konu listesi verilmiştir. DONANIM türünde staj yapmak isteyen öğrencilerimiz veya Siber Güvenlik, Bilgisayar Ağları gibi farklı konularda çalışmak isteyen öğrencilerimiz de, uygun bir konu bulmakta zorlanırlarsa bölümümüzde bu konularda çalışan hocalardan yardım alınabilecektir.

YAZILIM STAJI İÇİN ÖRNEK KONULAR:

1.     Sınav hazırlama uygulaması

Bir soru bankası içeren ve istenildiğinde rastgele, istendiğinde kullanıcının içlerinden soru seçerek sınav oluşturabileceği bir uygulama istenmektedir. Soru bankasında farklı derslere ve her derse ait farklı konulara göre sorular saklanacaktır. Soruların türü (test / klasik / boşluk doldurma), puanı ve dönemi belirtilebilecektir (Vize / Final). Sınav oluşturma ekranında bu özellikler kullanıcıdan istenecek ve istenen duruma uygun sınav hazırlanıp PDF olarak sunulacaktır.

2.     Online veya Mobil test uygulaması

Yetkili kişilerin oluşturacağı testlerin, normal kullanıcılar tarafından cevaplanacağı ve test bitiminde aldıkları puanın anında gösterileceği bir sistem geliştirilmesi istenmektedir. Oluşturulacak sorular doğru-yanlış, boşluk doldurma veya çoktan seçmeli şekilde olabilecektir. Boşluk doldurma sorularında testi hazırlayan isterse birkaç farklı cevabı doğru kabul edebilmelidir. Bu sorularda sistem puan verirken doğru cevaba yakınlığına göre de uygun bir puan verebilir. Sistem cevaplanan testleri değerlendirip istatistikî bilgi de sunabilmelidir. İstenirse anket olarak kullanılabilecek şekilde düzenlenebilir.

3.     Online veya Mobil eğitim uygulaması

sololearn.com gibi ders kataloglarının ve kullanıcıların olduğu, seçilen derslerin belirli adımlarla tamamlandığı ve her adım sonunda test sorularının olduğu bir eğitim uygulaması istenmektedir.

4.     Basit bir sosyal medya sitesi

Kişilerin kayıt olabilecekleri, birbirleri ile iletişim kurabilecekleri, dosya paylaşımı yapabilecekleri ve çeşitli gruplara üye olabilecekleri web tabanlı bir sistem istenmektedir. Arkadaşlarını bulma, arkadaşlık isteği gönderme, gönderilerini beğenme, yorum yazma, paylaşımların kimlere görünebileceğini ayarlama vs. gibi yapabildiğiniz oranda detaylandırabilirsiniz. Verdiğimiz örnek biraz Facebook benzeri ama Twitter, Instagram gibi veya daha farklı konseptler de olabilir.

5.     Harita İşaretleme Sistemi

http://wikimapia.org benzeri iki boyutlu bir harita üzerinde alan işaretlemeleri yaparak bu alanlarla ilgili bilgilerin girilebileceği bir sistem geliştirilmesi istenmektedir.  

6.     e-ticaret platformu

Gittigidiyor.com veya ebay.com benzeri, müşterilerin ve satıcıların üye olabileceği, ürün alım-satımı gerçekleştirebilecek, açık arttırma yöntemine imkân tanıyan bir sistem geliştirilmesi istenmektedir.

7.     İkinci El ürün satışı veya takası yapılabilecek site veya mobil uygulama

sahibinden.com gibi ikinci el ürünlerin satışı veya takas yapılması üzerine bir site istenmektedir. Kategori listesi, ürün arama, pazarlık veya ürün ile ilgili soru sorma amacıyla mesajlaşma özelliği olmalıdır. İstenirse letgo benzeri bir mobil uygulama da geliştirilebilir. Takas yapılacak ise hangi ürünler ile takas yapılabileceği belirlenebilmelidir. Belirlenen ürünleri almak/vermek isteyenlerin ilanları eşleştirilerek birbirlerini bulmalarına yardımcı olacak bildirim sistemi olmalıdır.

8.     Film, kitap, albüm, vb. alanlarda tanıtım, yorum, puan verme sitesi

imdb.com, sinemalar.com, beyazperde.com gibi filmler ile ilgili bilgi veren, kullanıcıların yorum, puan ekleyebildiği bir site istenmektedir. Benzer mantık filmler yerine kitaplar, albümler veya başka bir şey için de düşünülebilir.

9.     Kod paylaşım platformu

Kullanıcıların çeşitli kod parçalarını diğer kullanıcılarla paylaşmasına, kod parçacığı hakkında açıklama yapmasına ve etiketler kullanarak kategorilerini belirlemesine imkan tanıyan bir sistem geliştirilmesi istenmektedir.

10.  Kitap organizasyon uygulaması

goodreads.com gibi kullanıcıların okudukları kitapları ekleyip öneriler alabileceği, en çok okunan kitapların görülebileceği, kullanıcıların okuduğu kitaplar ile ilgili yorum ve puanlama yapabileceği bir sistem geliştirilmesi istenmektedir.

11.  PDF yönetim uygulaması

mendeley.com gibi PDF dosyalarını kişilerin kitaplıklarına ekleyebilecek, okuyabilecek, not alabilecek ve okunurken kalınan yeri tutabilecek bir uygulama geliştirilecektir. Uygulama verilen linkteki veya herhangi bir ortamdan verilen pdf'i de kütüphaneye ekleyebilecektir. Kişilerin pdf'i okuma alışkanlıkları (kaç saat okunduğu, kaç sayfa okunduğu vb.) ile ilgili istatistiksel bilgiler sunulabilecektir.

12.  Kopya ödev tanıma sistemi

Gönderilen ödevlerin sisteme eklendiği ve indekslendiği bir platform geliştirilecektir. Yüklenen dosyaların diğer dosyalara olan benzerliği ölçülecek ve belirlenen oranın üzerinde benzerlik taşıyan dosyalar kullanıcıya bildirilecektir.

13.  Etkinlik zamanı planlama uygulaması

doodle.com benzeri belirli etkinlikler için tarih ve saat aralıkları verilen ve kişilerin uygunluk durumunu tespit eden bir uygulama geliştirilecektir. Etkinliğe katılacak kişilere mail ile bilgi verilecek ve uygun zaman seçimi işleminden sonra herkese uygun olan zaman bildirilecektir.

14.  Oyun Programlama

Unity veya farklı bir oyun motoru kullanılarak, bir mobil veya bilgisayar oyunu geliştirilecektir. Yapılmak istenen oyun önceden bildirilmeli, staj komisyonunca onaylanmalıdır. Herhangi bir oyun motoru kullanmadan da 2048, XOX, Dokuz Taş gibi basit mantıksal oyunlar geliştirilebilir.

15.  Yolculuk Paylaşımı Mobil Uygulaması

Blablacar benzeri, araç sahibi ile aynı zaman diliminde aynı güzergâhta seyahat etmek isteyen yolcuyu buluşturan bir uygulama geliştirilecektir. Mesajlaşma ve yolculuk sonrası her iki tarafın da birbirine puan vermesi ve yorum yazması özellikleri olmalıdır.

16.  Konum Paylaşımı Mobil Uygulaması

Bir arkadaş grubunun konumlarını birbiri ile paylaşması, gruptaki her kişinin diğer tüm kişilerin harita üzerindeki konumunu görebilmesi, ortak bir buluşma noktası belirlendiyse her birinin o noktaya olan uzaklığı ve tahmini ne kadar süre sonra orada olacağının gösterilmesi istenmektedir.

17.  Güzergâh Takibi Mobil Uygulaması

Bikeometer benzeri, süreyi başlattıktan sonra konumunuzu kaydetmeye başlayan, hareket halinde iken hızınızı gösterebilen ve süreyi bitirdiğiniz anda ortalama hızınızı, gittiğiniz toplam mesafeyi gösteren, harita üzerinde gittiğiniz güzergâhı çizebilen bir mobil uygulama geliştirilecektir. Bu bilgileri bir tarih vererek kaydetmesi de gereklidir. Bikeometer’da olduğu gibi hareket edilmediği anda sürenin duraklatılması özelliği de eklenirse iyi olur.

18.  POS (Point Of Sale) Mobil Uygulaması

Mobil cihazlar üzerinden Perakende satış yapmak için kullanılabilecek uygulama. Kullanıcılar stok kartı tanımlayabilmeli, stok kartlarına barkod atayabilmeli, ürünleri satış fiyatını belirleyebilmeli, satışın nakit ya da kredi kartı ile yapıldığını belirleyebilmelidir.  Yapılan satışlara ait raporlar, aylık, yıllık ya da tarih aralığında alınabilmelidir.

19.  Nöbetçi Eczane Mobil Uygulaması

Edirne ve Merkez İlçelerdeki nöbetçi eczaneleri harita üzerinde gösteren ve adrese götüren ve telefon üzerinden arama yapmaya imkân sağlayan uygulama geliştirilecektir.

20.  Covid19 İstatistikleri ile ilgili bilgi veren Web veya Mobil Uygulama

Uygun bir REST API’den veri alarak seçilen bir ülkede Covid19 virüsünün etkisi (toplam vaka sayısı, aktif vaka sayısı, ölüm sayısı, iyileşen sayısı) üzerine günlük bazda ve toplam sayılar bazında grafiksel çizim yapabilen bir uygulama geliştirilecektir. Örneğin Türkiye seçildiğinde https://www.worldometers.info/coronavirus/country/turkey/ sayfasındaki gibi grafikler gösterilebilir. Covid19 ile ilgili API'lere https://covid-19-apis.postman.com sayfasından ulaşabilirsiniz. Örnek API: COVID19API (https://covid19api.com/ - kullanım bilgisi: https://documenter.getpostman.com/view/10808728/SzS8rjbc?version=latest).

Bu içerik 12.03.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 6855 kez okundu.