Öğrencilerimiz yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı mini otonom araç yarışmasına katılıyor

Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri öğretim üyelerimiz Yrd.Dç.Dr. Deniz TAŞKIN ve  Yrd.Doç.Dr. Cem TAŞKIN ile Tunca Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. İlkay DEMİRALAY ‘ın akademik danışmanlığı, Mercan Satış ve Servis Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin  sponsorluğunda OPENZEKA firması tarafından düzenlenen yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı mini otonom araç yarışmasına katılmaktadır. Yarışma hakkında detaylara https://openzeka.com/marc internet adresinden ulaşılabilir.
 
Yarışmada Açık kaynak kodlu donanım ve yazılım projesi olan (Massachusetts Institute of Technology) MIT RACECAR projesi temel alınmaktadır. (http://fast.scripts.mit.edu/racecar/) MIT bünyesinde 2015 yılında başlayan çalışma 2016 yılında bu yarışmanın ilkinin gerçekleştirilmesiyle devam etmiştir. İkincisi özel girişimlerle Türkiye’de yapılacak olan yarışmanın Trakya Üniversitesi Öğrencilerine gelecek ile ilgili yapay zeka teknolojilerini kavrama, geliştirme ve ileriye dönük vizyonlarını yüksek tutmada katkıda bulunması beklenmektedir. Ayrıca yerel büyük bir işletmenin bu girişime sponsor olması üniversite/sanayi işbirliği bakışı açısından Trakya Üniversitesinin genel girişimcilik adımlarına katkıda bulunacaktır.
 
Düzenlenen yarışma Bilkent Cyberpark, NVIDIA ve Beaver Works’ ün destekleriyle lise, üniversite öğrencileri ve otonom araç meraklılarına yöneliktir. Yarışmaya üniversitemiz 3 takım olarak katılım sağlayacaktır. Bölümümüz doktora öğrencisi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı çalışanı Mühendis Selçuk YAZAR, yüksek lisans mezunu öğrencimiz Altuğ YİĞİT ile yüksek lisans öğrencimiz Haldun YILMAZTÜRK takım lideri olarak görev almaktadır. OPENZEKA MARC (Mini Autonomous Racecar Competition) yarışması ile yakın gelecekte hayatın her alanında yer bulacak otonom sistemlerin tasarlanması ve yapay zeka algoritmalarının geliştirilmesi konularında ülkemizde teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek firmalarının ihtiyaç duyacağı insan kaynağının oluşmasına katkı sağlaması hedeflemektedir.
 
Yarışmanın amacı;
• En son teknoloji ürünü sensörleri yapay zeka algoritmaları ile kullanmak ve uygulama geliştirmek,
• Takım çalışması ve takımlara arası etkileşim kültürünü artırmak,
• Kendine güvenen ve robotik alanında ülkemizi temsil edecek genç girişimcileri yetiştirmektir.
 
Bu kapsamda yarışmaya hazırlanacak takımlara OPENZEKA firması tarafından ücretsiz olarak 4 hafta sonu toplamda 8 gün sürecek olan derin öğrenme eğitimi, eğitimi başarıyla tamamlayan takım üyelerine de NVIDIA firması tarafından “Derin Öğrenme Uzmanı” sertifikası verilecektir. Öğrencilerimiz ve akademik danışmanları 28-29 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsünde Arı Kent 2 binasında yer alan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfının ofisinde düzenlenen 2 günlük ilk eğitime katılmıştır. İlk hafta eğitimde mini otonom aracın montajı, Robot İşletim Sistemi, Git kullanımını uygulamalı olarak gerçekleştirmişlerdir.

Yarışma 3 aşamadan oluşmaktadır. Ocak 2018, Mart 2018 ve Mayıs 2018 aylarında gerçekleştirilecek olan yarışma süresince öğrencilerimiz yapay zeka algoritmaları geliştirmeye devam edeceklerdir.
Ek Resimler
Bu içerik 06.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1695 kez okundu.